Το σχολείο μας

school-photoTο 2ο Γυμνάσιο Θήβας στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το 2ο Ενιαίο Λύκειο Θήβας. Το κτιριακό συγκρότημα ανεγέρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και από τότε προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Δημόσια Εκπαίδευση. Το σχολικό κτίριο ήταν από τα πιο  πρωτοποριακά της εποχής του και από τα λίγα σχολεία που κτίστηκαν στην Ελλάδα με τις αίθουσες εξωτερικές. Νέες πτέρυγες που κτίστηκαν τα επόμενα χρόνια (δεκαετίες 1980 και 1990) επέκτειναν το συγκρότημα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στέγασης. Στην αυλή του σχολείου υπάρχουν πολλά πεύκα και ένα μικρό εκκλησάκι το οποίο λειτουργείται με τη συμμετοχή των μαθητών. Το σχολείο βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης.

DSC_0150Το εργαστήριο πληροφορικής είναι εξοπλισμένο με 11 σύγχρονους προσωπικούς υπολογιστές, καθώς και με έναν σέρβερ. Όλοι οι υπολογιστές έχουν lcd οθόνες και είναι εξοπλισμένοι με μικρόφωνο και ηχεία. Ένας εκτυπωτής και ένας σαρωτής είναι συνδεδεμένοι στο τοπικό δικτυο του εργαστηρίου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης με προτζέκτορα. Οι υπολογιστές έχουν τα απαραίτητα λογισμικά εγκατεστημένα για την ορθη διεξαγωγή των μαθημάτων, ενώ όλοι είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο τόσο για τις αναγκες των μαθημάτων, όσο και για την εξόρυξη χρήσιμων πληροφοριών.

lib-photoΗ Σχολική Βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Θήβας λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2000. Υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Σχολικές Βιβλιοθήκες για τη Δ/θμια Εκπαίδευση” του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ) του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Β’ ΚΠΣ), που σχεδιάστηκε για να καλύψει ένα ευρύ φάσμα καινοτομιών με στόχο να επιφέρουν διορθωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Πανεπιστήμιο Αθήνας με το έργο “Χαιρώνεια” ανέλαβε την υλοποίηση της Βιβλιοθήκης του Σχολείου μας και επέλεξε τη σειρά βιβλίων που διαθέτουμε. Τα βιβλία αυτά, τα οποία θα φτάσουν συνολικά γύρω στις 6000, αγκαλιάστηκαν αμέσως με ενδιαφέρον τόσο από τους μαθητές όσο και από τους καθηγητές και χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση. Στα βιβλία περιλαμβάνονται: (στις παρενθέσεις δίδονται ελάχιστα δείγματα)

  • Λεξικά (Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας, Νεοελληνικό Λεξικό κ.ά.)
  • Εγκυκλοπαίδειες (Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, Επιστήμη & Ζωή, Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Παιδαγωγική-Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια κ.ά.)
  • Λογοτεχνία & Ποίηση Ελλήνων & Ξένων Συγγραφέων (έργα των: Παπαδιαμάντης, Παλαμάς, Καβάφης, Γρυπάρης, Ρίτσος, Ελύτης, Θερβάντες, Μέλβις, Ντοστογιέφσκι, Σαρλότ Μπροντέ κ.ά., Η Ελληνική Ποίηση, Ανθολογία Νεοελληνικής Γραμματείας, Άπαντα Μακρυγιάννη, Ξένη Ποίηση του 20ου αιώνα κ.ά.)
  • Θετικές Επιστήμες (Οι Μαθηματικοί, Ιστορία της Φυσικής, Γενική & Ανόργανη Χημεία, Δίκτυα Υπολογιστών κ.ά.)
  • Θεωρητικές Επιστήμες (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου & των διαδόχων του, Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Οι Παιδαγωγικές Επιστήμες κ.ά.)
  • Εικονογραφημένα (Αστερίξ -στη Γαλλική & στην Ελληνική-, Εικονογραφημένη Ιστορία της Χημείας, Ανόργανη Χημεία σε κόμικς κ.ά.)

Leave a Reply