Δράσεις κατά της σχολικής βίας 2015-2016

Καταγραφή δράσεων κατά του σχολικού εκφοβισμού Γυμνασίου 2ουΘήβας

Σχετικά με την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στη σχολική μονάδα του 2ου γυμνασίου Θήβας χρησιμοποιήθηκε το υλικό της κας Αθηνάς Καραβόλτσου  και του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Βοιωτίας και εφαρμόστηκε το πρόγραμμα αγωγής υγείας «στηρίζομαι στα πόδια μου». Υπεύθυνες καθηγήτριες για τις δράσεις που αναπτύχθηκαν ήταν οι κυρίες Πλατιά Μαρία ΠΕ06 και Κυπραίου Σταυρούλα Ιωάννα ΠΕ405.

Ειδικότερα :

  • Οργανώθηκε σεμινάριο ενίσχυσης της  αυτοεκτίμησης των εφήβων στο οποίο συμμετείχαν μαθητές εκπαιδευτικοί και γονείς, εισηγήτρια ήταν η κα Τζίνα Χονδρού ψυχολόγος. Στους γονείς δόθηκε και ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικό με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν όταν αντιληφθούν ότι το παιδί τους συμμετέχει σε φαινόμενα βίας εντός του σχολείου.
  • Έγινε ενημέρωση με προβολή ppt για το σχολικό εκφοβισμό σ? όλα τα τμήματα  και των τριών τάξεων του σχολείου.
  • Οι μαθητές της Β ενημερώθηκαν σχετικά και έφτιαξαν φύλλα με κόμικς ενώ συμμετείχαν σε θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια με εναλλαγή ρόλων θύτης ?θύμα-θεατές  και ανίχνευση των συναισθημάτων αμφότερων των πλευρών, με την καθοδήγηση της κας Κυπραίου και του Διευθυντή κου Λάμπρου Κούτσικου.
  • Ειδικά στους μαθητές της Γ΄γυμνασίου έγινε προβολή των βίντεο  :

     STOP BULLYING – short film (4ου ΓΕΛ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ) και του βίντεο μαθητών της περυσινής γ ΄γυμν . του σχολείου μας: http://2gym-thivas.voi.sch.gr/ergasia-twn-mathitwn-gia-to-ratsismo/.

Ακολούθησε ανάλυση και συζήτηση με την εκπαιδευτικό Κυπραίου Σταυρούλα_Ιωάννα.

 

  • Στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου  έγινε ενημέρωση τόσο από την κα Κυπραίου όσο και από την κα Πλατιά και την κα Πιλαφά Αικατερίνη ΠΕ03 που υλοποίησαν το πρόγραμμα «στηρίζομαι στα πόδια μου». Τα παιδιά συνέταξαν και υπέγραψαν το συμβόλαιο και το τήρησαν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.
  • Υλικό και από τις τρεις τάξεις έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα  του σχολείου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων ήταν η ανάπτυξη της συνεργατικότητας και η ανάδειξη δεξιοτήτων των μαθητών και των μαθητριών του σχολείου μας οι οποίοι αλληλεπίδρασαν θετικά και δημιουργικά μέσα από το χορό , το τραγούδι, το θέατρο , τις αθλοπαιδιές και τις δημιουργικές εργασίες .

Αυτό ενίσχυσε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ομαδικότητα , εξαλείφοντας σε μεγάλο βαθμό τις συγκρούσεις και τη σχολική βία.